Melisa bitkisi limon otu, oğul otu ya da kovan otu adlarıyla da tanınır ve sayılamayacak kadar da faydası vardır.
Melisa otu gaz giderici, şişkinlik atıcı mükemmel bir sindirim destekleyicisidir. Aynı zamanda muhteşem bir ümmi sistem koruyucusudur. İçerdiği bileşenler nedeniyle metabolizmayı; kolon, bağırsak, idrar yolu ve böbreklerde bulunan bakterilerden korur. Sindirim sistemi konusunda bağırsakları rahatlatıcı etkilere sahip olduğu kadar mideyi rahatlatıcı etkilere de sahiptir.
Anibaktriyel etkileri sayesinde hücre duvarlarını güçlendirerek enfeksiyonlarla savaşır. Mükemmel bir toksin atıcıdır ve bu anlamda karaciğeri temizler. Metabolizmaya olan yararlarının yanı sıra sinir sistemine de faydalı özelliklere sahip bitkilerdendir. Zira yatıştırıcı – antidepresan etkilere sahip olması nedeniyle sinirsel gerginlikleri ortadan kaldırır.
Ayrıca ısıtıcı bir yeteneğe sahip olan otlardan olduğundan soğuk algınlığı dönemlerinde çayı demlenerek tüketilebilir. Ateş düşürücü özeliklere sahip olan melisa çayının karın ağrıları, spazmlar, kas krampları için tüketilmesi de önerilir.
Melisa Bitkisi Nasıl Kullanılır
Terletici özelliklere sahip olduğundan, cilt gözeneklerini temizleyerek tonik olarak da kullanılır ve cildin nefes almasını sağlar. Kan basıncını düşüren nitelikler taşıdığından kardiovasküer sistemi rahatlatır.
Melisa çayı, sinir ve kas sistemini rahatlattığından düzensiz, sancılı mens dönemlerinde ya da menopoz sürecinde de rahatlıkla tüketilebilir. Öte yandan açık yaralar ya da mide yaraları gibi konularda ya da mantar enfeksiyonları tedavisinde de kullanılabilir.
Melisa Bitkisinin Zararları
Uzmanlara göre gıdalar eşliğinde kısa süreçte tüketilen melisa bitkisinin bir zararı bulunmuyor öte yandan uzun süreli melisa tüketimi konusunda ise yeterli açıklama ve araştırmada gerçekleştirilmemiş durumda.
Uzmanların açıklamalara göre 1 aydan fazla melisa çayı tüketimi önerilmiyor.
Söz gelimi melisa bitkisi ağız yoluyla alındığında(çay şeklinde tüketildiğinde) bulantı, kusma, karın ağrısı, baş dönmesi ve hırıltı gibi bazı yan etkilere sebep olabiliyor.
Yine melisa tüketiminde aşırı gidildiğinde tahriş yanı sıra artan uçuk belirtileri rapor edilmiştir.
Ek olarak hamilelik, emzirme ve ameliyat dönemlerinde de melisa çayı tüketimi önerilmemektedir.