Yaz aylarını geride bıraktığımız şu günlerde birçok kişinin karşılaştığı sonbahar sendromu, belirtileri ve alınması gereken önlemler hakkında ihtiyaç duyulan tüm bilgiler yazımızda.
Yaz aylarını geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde sonbahar aylarına doğru geçişte kişilerde stres, bunalımlar ve duygusal sıkça görülmeye başlanmaktadır. Sonbahar aylarında insanların enerjileri adeta yerlerde sürünmektedir. Yoğun iş yaşamı, stres ve soğuk algınlığı gibi durumlara yakalamandan sonbahara giriş yapmak isterseniz sizlere çok önemli önerilerimiz var. Öncelikle sonbahar sendromu nedir? Sorunuzun yanıtını verelim;
Sonbahar sendromu yaz aylarının sonlarına doğru halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, sürekli uyku hali, bıkkınlık ve cinsel isteksizlik gibi belirtilerin baş göstermesidir. Bunun nedeni vücudun sonbahar aylarına alışmaya çaba göstermesi ve bedende yaşanan bu çabanın zihne yansıyarak kişide yorgunluk, stres ve gerginlik gibi durumlara yol açmasıdır. Sonbahar aylarına girişte yaşanan bu adaptasyon sorunu gayet doğal olabilmekle birlikte birçok kişide görülen bir durumdur. Peki sonbahar sendromundan kurtulmak için yapılması gerekenler nelerdir?
Sonbahar sendromu kişiyi hem bedenen bir çöküşe iter hem de yaşam kalitesinin düşmesine yol açar. Bu sorunun önüne geçebilmek için yapılabilecek ilk şey vücudun bağışıklığını desteklemek için birkaç ay boyunca vitamin ve protein ek takviyeler kullanmaktır. Ek olarak bitki çaylarının tüketimi de sonbahar sendromu için oldukça faydalıdır. Günde 1 ya da 3 fincan ıhlamur, adaçayı ya da nane gibi bitki çayları vücudunuz için çok iyi gelecektir. Ayrıca sonbahar aylarına doğru yeterince güneş ışığı almaya bakın. Hormonlar için güneş ışığı oldukça önemli. Son olarak ise eğer rejim uyguluyorsanız aşırı karbonhidrat içeren rejimlerden uzak durmalısınız. Özellikle de bol bol su tüketimini ihmal etmemelisiniz.
Sonbahar Sendromu Belirtileri
Sonbahar sendromu belirtileri yaşayan kişilerde genellikle şu durumlar görülmektedir;
- İştahsızlık
- Keyifsizlik
- Uykusuzluk
- Bıkkınlık
- Yorgunluk
- Konsantrasyon bozukluğu
- Mide ve bağırsak rahatsızlıkları
- Cinsel isteksizlik
- Şiddetli baş ağrıları