Sistit rahatsızlığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında tüm detaylar yazımızda!
Sistit bayanlarda sık rastlanan idrar yolu enfeksiyonları ile ilgili bir rahatsızlıktır. Özellikle idrar esnasında yanma hissinin oluşumu ile kendini gösteren rahatsızlık bayanlar için oldukça önemlidir. Sistit ihmal edilmemesi gereken ve ihmal edildiği sürece kronikleşebilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın ihmali mesane ve böbreklerde kalıcı problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar neticesinde her 5 kadından 1 tanesinin hayatının belli bir döneminde en az bir defa sistit olduğu kanıtlanmıştır. Sizlere bu yazımızda sistit nedenleri, belirtileri ve tedavisi için uygulamanız gereken yöntemlerden bahsedeceğiz.
Sistit Nedenleri
Sistit ilk olarak genital bölgeye uygulanan temizliğin yanlış yapılması nedeniyle oluşabilen bir rahatsızlıktır. Tabii bunun dışında da bazı nedenleri bulunmaktadır. Bunlar arasında idrar kanalının kısa olması, şeker hastalığı, hamilelik, yaşlılık, cinsel ilişkideki düzensizlik, menopoz dönemi ve erkeklerde bulunan prostat gibi çeşitli rahatsızlıkların bayanlarda sistit oluşumuna neden olması da yer almaktadır.
Sistit Belirtileri
Sistit daha çok idrar esnasında görülen yanma, sızı ve ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Sıkça idrara çıkma isteğinin oluşması, idrara çıkıldığında çok az miktarda yapma, idrarda kan görülmesi, acil olarak idrara çıkma isteği, idrarda oluşan kötü koku ve koyu renkli bulanık idrar, kasıklarda ve göbeğin alt kısmında oluşan ağrılar sistit belirtileri arasında yer alır.
Sistit Tedavisi ve Önlemler
Sistit tedavisi genellikle bireyin şikayetlerle hekime başvurması neticesinde yapılan idrar tahlillerine dayalı olarak önerilen antibiyotikler ile 3-5 günlük bir süreçte yapılmaktadır. Tabii ki bu süre hekiminiz tarafından daha uzun da tutulabilir. Fakat sistitten korunmak için bazı önlemler alarak bu rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz.
- Günlük olarak en az 2 litre su tüketmeniz bakterileri mesaneden dışarı atmanızı sağlayacaktır.
- İdrarınızı tutmaya özen gösterin ve sıkça idrara çıkarak bu bakterilerin mesanede enfeksiyona dönüşmesini engelleyin.
- Tuvaletten sonra yapılan temizliğin doğru olması önemlidir. Sadece peçeteyle yıkamak yeterli olmayacaktır. Bu nedenle bol suyla genital bölge hijyenik bir şekilde temizlenmelidir.