Hamilelikte Çatlaklar

Gebelikte Çatlaklar Neden Oluşur
Gebelikte Çatlaklar Neden Oluşur

Hamilelikte çatlak neden oluşur?

Çatlak, hamileliğin özellikle son dönemlerinde bebeğin büyümesiyle göbeğin genişlemesi sonucu deride ortaya çıkan küçük çizgilerdir. Kalçalarda, basenlerde ve göğüslerde de görülebilir.

Çatlaklar derinin hemen altındaki destekleyici elastik dokuda meydana gelen değişiklikler nedeniyle oluşur. Cilt renginize göre pembe, kahverengi, mor, beyaz renkte olabilir. Tamamen geçmese de bir süre sonra rengi solar.

Cildimde çatlak oluşacağını nasıl anlarım?

Çatlakların önceden tahmin edilmesi zordur. Çatlak hamile kadınların en az yarısında görülür. Ancak kimde olup kimde olmayacağı bilinmez. Ancak çatlak oluşma ihtimalini arttıran bazı faktörler bulunmaktadır.

Araştırmalar genlerin önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Anneniz veya kız kardeşinizin hamileliğinde çatlak görüldüyse sizde de olma ihtimali yükselir. Ayrıca bazı çalışmalar genç annelerde, özellikle 14-20 yaş arası hamile kadınlarda cilt çatlağı olma eğiliminin daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Ayrıca hamilelikte göbeğiniz ne kadar çok ve çabuk büyürse, çatlak oluşma ihtimali artacaktır. Bu nedenle;

  • Hızlı bir şekilde kilo alıyorsanız
  • Birden fazla bebek taşıyorsanız,
  • Kilolu bir bebek taşıyorsanız
  • Aşırı amniyotik sıvınız bulunuyorsa çatlak oluşma olasılığı fazladır.

Çatlakları önlemek için neler yapılabilir?

Maalesef bu konuda yapabileceğiniz pek fazla şey bulunmamaktadır. Hekiminizin önerdiğinden fazla kilo almamaya çalışın. Ayrıca kilo alımını hızlandırıcı unsurlardan uzak durun.

Hamilelik çatlakları için satılan krem, losyon veya yağların gerçekten işe yaradığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Hamilelik çatlakları geçer mi?

Doğumdan sonraki 6-12 hafta içerisinde çatlaklar daha az fark edilir hale gelir. Pigmentler solar ve daha açık bir renk alır.

Hamilelik çatlaklarını tamamen iyileştirebilir miyim?

Çatlakları tamamen yok etmek mümkün değildir. Ancak bundan çok rahatsız oluyorsanız bir dermatolog ile görüşüp çeşitli tedavi yollarını deneyebilirsiniz.

Tretinoin (Retin-A) ve glikolik asit yararlı olabilir (Retin-A hamilelikte kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca emzirme dönemindeki etkisi de bilinmediğinden emzirme dönemi sona erdikten sonra kullanılması önerilmektedir).

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here