Hamilelikte Anomali Taraması Nedir ?

Anomali Taraması Nedir?

Anomali taraması ya da bir diğer adı ile anomali testi bebekte herhangi bir anormalliğin olup olmadığını araştırmak için yapılan bir incelemedir.

Anomali Taraması Ne Zaman Yapılır?

Anomali taraması hamileliğin 16 ile 24. haftası arasında yapılır. Yapılma zamanı olarak en ideali kadın doğum uzmanınızın size vereceği bir tarihtir. 18. haftadan sonra hekiminize anomali taramasının ne zaman yapılacağını sorabilirsiniz.

Anomali Taramasını Kim Yapar?

Ülkemizde genelde bu işlemi radyoloji uzmanları yapsa da bazen kadın doğum uzmanlarınca da yapılabilir. Bu tarama çok önemli ve bilgi gerektiren bir inceleme olduğu için bu konuda bilgili olanlarca yapılması en idealidir.

Anomali Taraması Nasıl Yapılır?

Anomali taraması ultrason ile bebeğin detaylı olarak incelenmesi şeklinde yapılır. Sonuçları kadın doğum uzmanları tarafından değerlendirilir.  Taramada incelenecek başlıca sistem ve organlar şunlardır:

  • Bebeğin beyni
  • Omurgası ve iskelet sistemi
  • El, ayak, kol ve bacakları
  • Yüzü
  • Göğüs kafesi  ve kalbi
  • Sindirim ve boşaltım sistemi
  • Amniyon sıvısı miktarı

Anomali Taramasında Bebekteki Tüm Anormallikler Görülebilir mi?

Tıp her ne kadar ilerlese de maalesef ultrason ile yapılan bu taramada tüm anormallikleri görmek mümkün değildir.  Anne karnındaki bebekte bir canlı olduğu için bazen testten sonra anormallikler de gelişebilir. Ya da test esnasında bulunan anormallik ultrason ile görünmeyebilir. Mesela ultrason ile bakıldığında göz yapısı tamamen sağlıklı görünen bir bebekte doğum sonrası körlük tespit edilebilir.  Ayrıca anne adayları tarafından sıkça sorulan soruların başında genetik hastalıkların bu tarama ile görülüp görülemeyeceğidir. Bu konuda söyleyebileceğimiz  şey bazı genetik hastalıklara ultrasonla tanı koymak mümkünken bazılarına mümkün değildir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here