Doğum sonrası kilo vermek için neler yapmanız gerekenler hakkında yazmış olduğumuz yazımızı okuyup uygulamanızda fayda var!
Diyete çok erken başlamayın
Doğumdan sonra vücudunuzun kendine gelmesi için biraz zamana ihtiyacı olur. Kalori alımınızı düzenlemeden ve zayıflamaya başlamadan önce doğumdan sonra en az 6 hafta bekleyiniz. Emziriyorsanız uzmanlar kilo vermeye başlamadan önce en az 2 ay beklemenizi önermektedir. Doğumdan sonra hemen diyete başlamak iyileşmenizi geciktirebilir ve daha yorgun hissetmenizi sağlayabilir. Yaşamınızı bebeğinize göre ayarlamak için enerjiye ihtiyacınız olduğunu unutmayınız. Ayrıca emziren anneler için sıkı diyetler sütü azaltabilir. Kendinize biraz zaman tanırsanız emzirme döneminde kendiliğinden kilo kaybettiğinizi de göreceksiniz.
Kilo kaybı konusunda gerçekçi olun
Vücudunuzun tamamen hamilelik öncesi görünümün kazanamayabileceğini kabul edin. Birçok kadın için hamilelik yumuşak bir bel, biraz daha geniş kalçalar ve daha kalın bir bel demektir. Bunu kabullenirseniz hedeflerinizi buna göre ayarlayabilirsiniz.
Egzersiz yapın
Düzenli egzersizle birleştirilen bir diyet kilo vermenin en iyi yoludur. Kas yerine yağ kaybettiğinizden emin olmak için kilo verme sürecinde mutlaka egzersiz yapmalısınız. Diyete başladığınızdan itibaren daha az yiyin ve fiziksel olarak daha aktif olun.
Yavaş kilo verin
Çok sıkı ve zorlayıcı bir diyet yapmayın. Annelerin günlük en az 1200 kalori alması gerekir. Hatta çoğu kadın enerjik kalmak ve duygusal problemler yaşamamak için günde en az 1500-2000 kaloriye ihtiyaç duyar. Emziriyorsanız günde en az 1800 kalori almalısınız. Ayrıca hızlı kilo vermek vücut yağınızda bulunan toksinlerin kana ve süte karışmasına neden olur. Haftada yaklaşık yarım kilo vermek süt miktarınızı etkilemeyecektir.
Öğünlerin düzenine dikkat edin
Yeni bir bebek ve program ile yemek yemeye fırsat bulamayabilirsiniz. Ancak öğün atlamak enerjinizi düşürür ve kilo almanızı engeller. Bu nedenle günde üç öğün yemek mutlaka yemelisiniz.
Öğün atlamak kesinlikle kilo verdirmemektedir. Öğün atlamanız halinde bir sonraki öğünde daha fazla yemek yemeniz kaçınılmazdır. Ayrıca öğün atlamak yorgun hissettirecektir. Yapılan araştırmalar kahvaltıyı atlamanın kilo vermeyi engellediğini göstermektedir.
Yiyecek ve içecekler konusunda seçici davranın
Araştırmalar az yağlı süt ve süt ürünlerinin ve tam tahıllı ürünlerin kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca düşük yağlı ve yüksek lifli meyveler (elma, portakal gibi) ve çiğ sebzeler de (havuç, biber vs.) oldukça sağlıklıdır.
Yağ tamamen zararlı değildir. Diyetinizden yağı tamamen çıkarmanız gerekmiyor. Bunun yerine zeytinyağı, tereyağı gibi doğal ve sağlıklı yağları tüketmeli, kızarmış ve trans yağlardan ve margarinden uzak durmalısınız.
Günlük beslenme planı yapın
Beslenme planı emziren anneler için günlük en fazla 2000 kalori olmalıdır. Emzirmeyen anneler için günlük 1800 kalori yeterlidir. Bunun dışında günlük kalori ihtiyacınız kilonuza, metabolizmanıza, hareketlilik düzeyin ve ne kadar emzirdiğinize bağlı olarak da değişir.