Her anne çocuğuna duyduğu aşırı sevgi nedeniyle çocuğunu ya çok sıkmaktadır ya da serbest bırakmaktadır. Anneler için bunun orta yolunu bulmak hayli zordur. Çocuğu ne çok sarmak gerekir ne de çok salmak… İşte size çocuğunuzu özgüvenli bir şekilde yetiştirmeniz için üstlenmeniz gereken görevler;
- Çocuğunuzu sürekli koruyup kollamaktan vazgeçin. Bırakın bazen kendi işlerini kendi görsün. Gerekirse hata yapsın ve hatalarından ders çıkarsın. Siz sürekli çocuğumun başına bir şey gelir diye evhama kapılmaktan vazgeçin. Çünkü siz kaygılandıkça çocuklar da sorumluluk üstlenmekten korkuyor. Kendi başlarına hiçbir şeyin üstesinden gelemeyeceğini düşünüyorlar.
- Çocuğunuzu sürekli koruma içgüdüsünden vazgeçin. Arkasından gitmezsem düşer, yardım etmezsem ödevlerini yapamaz, arkadaşlarını takip etmezsem ona zarar gelir gibi düşünceler çocuğunuzu savunmasız bir psikolojiye sürükler. Bırakın kendisi yaşasın ve görsün. Siz çocuğunuzu uzaktan kontrol etmeye çalışın.
- Çocuğunuz bir problemle karşılaştığında bu sorunu çözen siz olmayın. Bırakın kendisi çabalamayı ve sorunların üstesinden gelmeyi öğrensin. Aksi halde her zorlu durumda sizden yardım bekleyecek ve siz olmadığınızda hiçbir şeyi başaramayacaktır.
- Çocuğunuzu kendi başına yakın mesafelere gitmeye alıştırın. Araba çarparsa, ya başına bir şey gelirse diye korkarak çocuğunuzu eve kapatmayın. Çocuğunuzun arkasından izleyebilirsiniz, ona en azından hayatı tanıma fırsatı tanıyabilirsiniz. Elbette ki çocuğunuzu çarşıya gönderin demiyoruz. Fakat evinizin altındaki markete, karşı komşunuza ya da evinizin yakınındaki bir parka arkadaşlarıyla oynamaya yollayabilirsiniz.
- Çocuğunuzun kendine özgüven duymasını istiyorsanız ona konuşma fırsatı tanıyın. Fikirlerini, isteklerini ve minik düşüncelerini istediği an sizinle paylaşsın. Eğer çocuğunuzun her düşüncesini küçük görüp onu susturursanız içine kapanık ve düşüncelerini açıklayamayan bir çocuğa dönüştürürsünüz. Önemli olan çocuğunuzun kendini açıklayabilmesi ve öz güven duygusu içerisinde düşüncelerini ifade edebilmesidir. Bu nedenle çocuklarınızı gerektiğinde özgür bırakmaktan kaçınmayın.