Bebeğinizin ilk banyosu, su ile tanıştığı o ilk an ne kadar heyecan verici öyle değil mi? Hem sizin hem de bebeğinizin ilk defa yaşayacağı bu tecrübe, doğru adımlar izlendiği zaman iki taraf için de keyif verici bir aktiviteye dönüşecektir.
Bebek banyosu ne zaman ve nasıl yaptırılmalı sorularını yanıtlamadan önce her bebeğin suyla ilk temasının aynı olmadığını, bazı bebeklerin bu aktiviteden ilk andan itibaren keyif alırken birçok bebeğin de gözyaşları eşliğinde ilk banyosunu yaptığını söylemekte fayda var. Eğer bebeğiniz ilk banyosunu yaparken çok huzursuz ve mutsuz ise üzülmeyin, bu durum gecici. En kısa zamanda minik bebeğiniz su ile oynamaya aşık olacaktır.
Yenidoğan Banyosu Ne Zaman Yapılmalı?
Bebekler dünyaya gözleri açtıklarında vücutlarını saran ve onları yeni ortam koşullarına hazırlayan verniks kazeoza adı verilen bir tabaka ile doğarlar. Bu tabaka bebeğin vücut ısısını sabit tutarak onu korur. Bu tabakanın bebeğin vücudunda bir süre kalmasında fayda vardır. Bebeğini hemen yıkamak isteyenlere doğumdan sonra en az 12 saat beklemeleri tavsiye edilir. Bebeğin ve annenin birbirlerinin kokularını almaları için 4-5 emzirme öncesinde bebeğin yıkanmaması önerilir. Birçok kişi bebeğin yıkanması için göbek bağı kalıntısının kendiliğinden düşmesini bekleme taraftarıdır. Bu bağ düştükten bir veya iki gün sonra bebeklerin ilk banyosu yaptırılır.
Bebeğiniz banyodan sonra rahatlayacak ve daha iyi bir uyku çekecektir. Bu sebeple her gün yıkanmasında bir mahsur yoktur. Ancak sudan çok hoşlanmayan bebekler için bu süre 2-3 günde bir olarak belirlenebilir. Soğuk havalarda da yıkama sıklığı azaltılmalıdır ki bebeğiniz hastalanmasın.
Banyo için en uygun zaman bebeğinizin karnının tok olduğu ancak yeni yemek yemediği andır. Açken banyoda huzursuz olabilen bebekler yemek sonrası yıkandıklarında da kusabilirler. Bu sebeple bebeğinizi besledikten sonra biraz bekleyip onu yıkayabilirsiniz.
Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılmalı?
Bebeklere rahat ve keyifli bir banyo yaptırmak için özel bebek küveti modelleri tercih edilir. İçlerinde özel filesi bulunan bu küvetler bebeğinizin kullanımına uygun boy ve şekilde hazırlanır.
- İlk olarak gerekli malzemeleri hazırlayarak işe koyulabilirsiniz. Önce ortamı hazırlayıp daha sonra bebeği hazırlamalısınız ki üşümesin.
- Ellerinizi güzelce yıkadıktan sonra oda sıcaklığını ve kullanacağınız suyun sıcaklığını ayarlayın. 26 derece oda sıcaklığı ve 35 – 37 derece aralığında sıcak su kullanın. Eğer su sıcaklığını ölçemiyorsanız dirseğinizi suya batırarak ölçüm yapabilirsiniz. Derinizi yakmıyorsa suyun sıcaklığı uygundur.
- Bebeğinizin banyo sonrasında kurulanacağı havluyu ve giyeceği kıyafetleri ayarlayın.
- Bebeğinizi soyarak küvet içerisindeki filenin üzerine yerleştirin. Eğer file kullanmayacaksanız Küvetin içerisine 5cm’i geçmeyecek kadar su koyun. Bir eliniz ile bebeğinizi tutarken diğer elinizle yıkama işlemine başlayabilirsiniz.
- Bebek banyo ürünleri içerisinde yer alan organik sünger veya pamuğu ıslatarak bebeğinizin yüzünü silerek yıkamaya başlayın.
- Bebeğinizin önce vücudunun alt kısımlarını ardından da üst kısımlarını yıkayın. Bunun için suyu azar azar dökerek alışmasını sağlayın.
- Lif veya süngeri köpürterek hafif hafif, masaj yaparak bebeğinizin vücuduna uygulayın. Bu noktada tabii ki özel bebek banyo ürünlerini kullandığımızı hatırlatmakta fayda var.
- Vücudu güzelce duruladıktan sonra saçları yıkamaya geçebilirsiniz. Şampuanı hafifçe uygulayıp yüzüne su gelmeden durulayın.
- Son olarak bebeğinizin tüm vücudunu yeniden durulayın. Bacak, kol ve boyun boğumları içerisinde köpük kalmaması için bu işlemi çok özenli yapmalısınız.
- Son olarak bebeğinizi dikkatli bir şekilde küvetten çıkararak havlusuna güzelce sarın.
- Kıyafetlerini giydirmeden önce her yerinin iyice kurulandığına emin olun.
Bebeklerde Cilt Bakımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yıkama bitti, şimdi bakım zamanı. Bedenen dinlenen ve rahatlayan bebeğinizi daha da rahatlatmak ve taze cildini korumak için cilt bakımına önem vermeniz gerekiyor. Bunun için bir bebek bakım seti edinebilirsiniz.
Bebek cilt bakımının ilk aşaması temizliktir. Banyo sonrası haricinde de bebeğinizin cildine bakım yapmak için gün içerisinde vücudunu temiz tutmalısınız. Pamuklu kıyafetler tercih ederek cildinin tahriş olmamasını sağlamalısınız. Bebek cildine özel hazırlanan doğal içerikli yağ, krem, şampuan, pudra ve yağları tercih etmelisiniz.
Unutmayın ki bebeğiniz ortama yeni alışıyor. Hassas bir bedene sahip. Nemini kaybetmesi ve hava koşullarından çok daha fazla etkilenmesi söz konusu. Bu sebeple bebeğinizin vücuduna düzenli olarak doğal nemlendirilerle masaj yapabilirsiniz.
Bebeğinizin banyo ve cilt bakım ihtiyaçlarına dair aradığınız her şeyi ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.