Aralıklı Oruç Diyeti

Oruç, binlerce yıldır insanların dini, kültürel ya da sağlıklı olmak amacıyla yaptığı bir uygulama oluyor. Aralıklı oruç ise kilo vermek, sağlıklarına kavuşmak ve yaşam tarzlarını basitleştirmek isteyen bireyler tarafından uygulanan bir beslenme yöntemi. Sağlıklı beslenmeyi sağladığı gibi hayatı da kolaylaştırıyor. Beraberinde birçok sağlık faydası sunuyor. Peki aralıklı oruç diyeti nasıl yapılır ve güvenli mi?

Aralıklı Oruç Nedir?

Aralıklı oruç, oruç tutma ve yemek yeme zaman dilimleri arasında geçiş yapan bir beslenme düzeni olup kişinin yiyecekleri ne zaman yemesi gerektiğini belirten bir beslenme düzeni yaklaşımıdır. İlk çağlardan beri uygulanan bu yöntem diyet listesi ya da diyet programından ziyade bir beslenme modelidir. Öğünleri en iyi şekilde planlamanın yollarından biridir. Temel hedefleri arasında az kalori tüketimi yapmak, kilo vermeyi teşvik etmek ve kilo kontrolünü desteklemek yer alır. Öğün saatleri ile metabolizmanın en iyi şekilde çalışmasını sağlar.

Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?

Aralıklı oruç tutmanın birkaç yolu bulunuyor ve hepsi temelde düzenli zaman aralıklarını seçmeye dayanıyor. Bazı yöntemleri ise şu şekilde;

  • 5:2 Aralıklı Oruç Diyeti: 5/2 diyeti en çok uygulanan aralıklı oruçlardan biri olup haftanın 5 günü normal yemeyi amaçlarken art arda olmayan iki günde yalnızca 500-600 kalori tüketimi yapılmasını amaçlar.
  • 16/8 Yöntemi: Çoğu insan tarafından en basit, sürdürülebilir ve en kolay alışılan aralıklı oruç olarak görülen 16/8 yöntemi, günün 16 saati oruç tutmayı, kalan 8 saatlik zaman diliminde ise bir şeyler yemeye yönelik uygulanan bir modeldir. En popüler aralıklı oruç olan 16/8 yöntemi kişisel tercihlere bağlı olarak haftada bir ya da iki kez sıklıkla tekrarlanabilir.

Nasıl yapılır sorusunu 16/8 yöntemine göre açıklamak gerekirse, öncelikle kendine 8 saatlik bir zaman dilimi seçebilir ve yemek alımlarını bu saatler arasında yapabilirsin. Bunun için öğlen ve akşam 8 arasını tercih edebileceğin gibi sabah 9 ve akşam 5 arasını da tercih edebilirsin. Programına en uygun zaman çerçevesini oluşturman yeterli. Aralıklı oruç esnasında besleyici besinleri tüketerek en üst düzeyde fayda görebilirsin. Beslenme düzenine yağlardan zeytinyağı, avokado ve hindistan cevizi yağını ekleyebilir, protein kaynağı olarak et, kümes hayvanları balık ve yumurta gibi besin kaynaklarına yönelebilirsin. Ayrıca meyve ve sebzeleri de besin listene ekleyebilir, kinoa, pirinç ve yulaf gibi kepekli tahılları yiyebilirsin. Dilersen iştah kontrolünü sağlamak için su, kahve ve çay gibi kalorisiz içecekleri tüketebilirsin.

Faydaları Nelerdir?

Hem hayvanlarda hem de insanlarda yapılan araştırmalar neticesinde aralıklı oruç tutmanın kilo kontrolü dışında vücut ve beyin sağlığı üzerinde de faydaları olduğu ortaya konulmuş. Bunlar şu şekilde:

  • Kilo Kontrolünü Sağlar: Bilindiği üzere aralıklı oruç geleneksel diyetlerden farklı olarak kişinin ne yediğinden ziyade ne zaman yediğiyle ilgilendiği için bilinçli olarak kaloriyi kısıtlamak zorunda kalmazsın. Dolayısıyla yeme saatlerinde sağlıklı beslenerek klio kaybı yaşayabilir ve göbek yağlarından kurtulabilirsin.
  • İnsülün Direnci ve Kalp Sağlığı: Aralıklı oruç, metabolik sendrom olarak da bilinen insülin direncini azaltabilir ve açlık insülin değeri oranı düşürebilir.
  • Beyin Sağlığına Faydalı Olabilir: Aralıklı oruç tutmanın bir diğer faydası da beyin sağlığı üzerine oluyor. Yani oruç sayesinde bir nevi beyin hormonlarının “büyüme hormonu” olan ve hafıza ve duygu durumu ile yeni beceriler kazanma konusunda etkili olan BDNF artabilir.

Yukarıda yer alan tüm faydalara ilaveten hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre aralıklı oruç kanseri önleyebilir ve ömrü uzatabilir. Yine de daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu unutmamalısın. Ayrıca aralıklı orucun en yaygın yan etkisi açlıktır. Fakat vücudunuz yeni yemek düzenine alıştıkça bu durumda geçer. Yine de oruç tutmaya karar verdiysen birinci basamak olarak ilk önce doktoruna danışmalısın. Ayrıca 18 yaşın altındaki kişilerin yanı sıra diyabet ve kan şekeri gibi herhangi bir sağlık sorunu olanlar, hamile ve emziren kadınlar ya da yeme bozukluğu olan kişiler aralıklı oruç tutmaktan kaçınmalıdır.

Oruçlu iken kendini iyi hissediyorsan ve sağlığında herhangi bir sorun yoksa, intermittent fasting kilo vermen ve sağlığını iyileştirmen için güçlü bir araç olabilir. Dilersen de Juico bünyesinde bulunan sağlıklı içecekler, yiyecekler ve çorbalar ile sağlıklı bir aralıklı oruç listesi hazırlayabilirsin. İyi bir aralıklı oruç diyet listesine ihtiyaç duyuyorsan, Juico’da diyetisyenimiz tarafından hazırlanan programa ulaşarak diyet listesi konusunda aradığın desteği bulabilirsin. Önceden hazırlanmış öğün ve öğün saatleri ile detoks etkili 5 gün geçirebilme fırsatını yakalayabilirsin. Aralıklı oruç hakkında detaylı bilgi almak için: https://juico.com.tr/intermittent-fasting-nedir sayfasını ziyaret edebilirsin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here