Bebekler bu dönemde emeklemeden tutunarak yürümeye kadar etrafta dolaşmanın birçok yolunu öğrenirler. Bu nedenle bu dönemde evinizi bebeğiniz için güvenli bir hale getirmek önemlidir. Özellikle merdivenler ve bebeğin girmesinin istenmediği odalara yönelik önlem alınmalıdır.
8-12 Aylık Bebekler Hangi Hareketleri Yapabilir?
Bu döneme kadar bebeğiniz destekli bir şekilde oturmayı ve birçok amaçla ellerini kullanmayı öğrenmiş olmalı. Bu durum 8-12 aylık dönemde bebeğin kendi kendine oturma pozisyonuna geçmeyi ve tutunarak ayağa kalkmayı başarmasına yardımcı olacaktır.
Bebeğiniz yüz üstü yatarken ellerinin ve dizlerinin üzerinde yükselmeye çalışacaktır. Bu küçük egzersiz kol ve bacak kaslarını geliştirecek, kısa bir zaman içerisinde ileri doğru hareket etmesini sağlayacaktır.
Bazı bebekler diğerlerine göre daha iyi emekleyebilir. Bu nedenle bebeğiniz yuvarlanma, emekleme gibi hareketleri diğerlerine kıyasla daha farklı yapıyorsa endişelenmeyin.
Bebeğiniz vücudunun her iki yanındaki kol ve bacaklarını kullanabildiği, etraftaki nesnelerle ilgilenebildiği sürece endişe edilecek bir durum yoktur.
Bacak kasları tutunarak ayağa kalkma, olduğu yerde eğilip yükselme (zıplama hareketi) ve emeklemeye göre daha da gelişir. Bu nedenle bu dönem bebeğinizin koltuk veya mobilyalara tutunarak yürümeye başlayacağı bir süreçtir. Buna “gezinme” adı verilir. Ayrıca bebeğinizin ellerini tutarak yürümeye teşvik edebilirsiniz.
Bu dönemde motor ve el-göz koordinasyonu gelişmeye devam eder ve bebeğiniz nohut tanesi gibi küçük nesneleri bile ustaca eline alabilir. Bu koordinasyon avuçlamadan parmaklarla tutmaya doğru gelişir.
Hareketi Teşvik Etmek
Bebeğinize güvenli bir hareket alanı oluşturun. Bebeğinizin beşik, ana kucağı ve hareketi sınırlayan diğer alanlarda geçirdiği vakti daraltın.
Bu dönemin başında emekleme hareketlerini geliştirmek için yüz üstü yatırmaya devam edin. Biraz ilerisine sevdiği bir oyuncağı koyarak oyuncağa doğru hareket etme isteği duymasını sağlayın.
Bebeğinizin mobilyalara tutunarak yürümesini teşvik etmelisiniz (keskin kenarlara dikkat etmek şartıyla). Ayrıca elinden tutarak yürütmek bebeğinizin dengede durmayı öğrenmesine yardımcı olur.
Doktora Ne Zaman Gitmeli?
8-12 aylık dönemde bebeğiniz
- Emeklemiyor, sürünmeye çalışmıyorsa
- Ona yardımcı olduğunuz halde ayakta duramıyorsa
- Vücudun her iki yanını eşit bir şekilde kullanamıyorsa
- Başını kontrol etmekte zorlanıyorsa mutlaka doktorunuzla görüşünüz.